1 2678

Potrivit informațiilor publicate pe website-ul PE, alegerile europene vor avea loc în perioada cuprinsă între 23 și 26 mai 2019 (joi - duminică). Au fost stabilite mai multe zile pentru exercitarea dreptului la vot al cetățenilor europeni, deoarece fiecare stat membru UE are propriile reguli, formale sau informale, în alegerea zilei potrivite pentru alegeri. Spre exemplu, în Olanda, ziua obișnuită pentru alegerile naționale este miercuri, iar pentru cele europene, joi. Totuși, cele mai multe state europene organizează alegeri în ziua de duminică.

apostila

De pe 16 februarie 2019 a început să se aplice în mod direct Regulamentul (UE) 2016/1191 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016, care prevede, printre altele, eliminarea între statele membre UE a unor formalități privind documentele oficiale cum sunt apostilarea și supralegalizarea.

referendumul pentru familie 2018 31097100

Pe 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc referendumul de modificare a Constituției României. Mai exact, vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie”.

copil calatoriiCetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali (Legea nr. 248/2005).
Poliţia de frontieră permite ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiți de o persoană fizică majoră. Totodată, potrivit noii legi, intrate în vigoare din octombrie 2016, minorii români, REZIDENŢI în Italia, pot călători în România, însoțiți de unul dintre părinți, fără să mai fie nevoie de acordul scris al celuilalt părinte.

DiscoverEU

In occasione del 2018 Anno europeo del patrimonio culturale, la Commissione Europea offre a 15.000 neomaggioreni la possibilità di viaggiare alla scoperta degli eventi che si svolgeranno in tutta Europa per festeggiare la diversità del nostro patrimonio culturale.

pasaport

Veste bună pentru toți românii! Astăzi s-a aprobat în Camera Deputaților (for decizional) modificarea legii privind documentele de călătorie. Astfel, valabilitatea paşapoartelor simple electronice creşte la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

trasferimento

Recent a fost adusă în atenția senatorilor o pronere legislativă potrivit căreia părinții plecați la muncă peste hotare și-ar putea vizita copiii rămași în țară pe banii statului.

Este vorba despre propunerea legislativă inițiată de senatorul PNL Hărău Eleonora-Carmen pentru completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

ambasada 034 2 

Eliberarea unor noi documente de călătorie poate fi solicitată pe tot parcursul anului calendaristic, nu doar în perioada de vară.

libri

Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a elaborat Ghidul de reîntoarcere destinat cetățenilor români care decid să revină în țară. În acest ghid veți găsi informații privind reînnoirea actelor de identitate și de călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile la pensie și la asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.