Declaraţia de venit este un act impus pentru toţi rezidenţii in Italia, care incaseaza venituri, atât din munca precu angajat sau ca antreprenor, cat si din alte forme.

Declaratia de venit, simplificand, inseamna ca se face un calcul intre taxele cu care suntem datori la stat si cele pe care le-am platit efectiv in cursul anului; daca am platit mai putin, atunci trebuie sa dam diferenta, daca am dat mai mult atunci statul ne da inapoi diferenta. Daca sunteti angajati, dipendenti, si ati prestat munca de noapte sau munca extraordinara (peste program), cu declaratia de venit aveti dreptul sa recuperati o parte din taxele pe care le-ati platit pentru acet tip de munca (cca 10%).

A fi platit mai putine taxe, este dificil sa se fi intimplat daca sunteti muncitori angajati, pentru ca in acest caz, taxele sunt platite la sursa, de substitutul de taxe, adica angajator.

{jcomments on}

 

In cazul in care sunteti proprietarul uni teren pentru care se plateste impozit, atunci cu ocazia acestei declaratii de venituri se plateste si acest impozit.

Deci daca sunteti muncitori angajati si nu aveti si alte venituri, declaratia de venituri e bine sa fie facuta oricum, pentru a fi siguri de a nu avea debite catre stat. Pentru proprietari de casa care platesc imprumut bancar, o data cu declaratia de venit le vor fi returnate taxele pasive platite, cuprinse in rate.

Pentru angajaţi, declaraţia de venit se face în fiecare an în perioada aprilie, mai (data până la care se poate face este decretata prin lege in fiecare an). Modelul 730 se poate face la centrele CAAF presente la toate sindicatele italiene sau la patronate, la contabil sau o poate face chiar anagjatorul Dvs.

Dacă realizati si alte venituri, cu excepţia celor ca angajat, atunci trebuie presentat formular (740), Modelul Unic.

DOCUMENTE NECESARE

• Documentul de identitate valabil

• Cod fiscal/ card de sănătate si a celor aflati în întreţinerea Dvs;

• Hotărârea de separare a soţilor / divorţ cu copii în întreţinere daca este cazul;

• ultima declaraţie făcută in precedenta;

• detalii complete ale angajatorului, Numarul de TVA al acestuia, CF, adresa, telefon / fax / e-mail;

•Cardul de inscriere sindicala daca este cazul.

• Mod CUD venituri din muncă, din pensii, fondul de construcţii, etc …;

• Mod CUD INPS venituri pentru, mobilitate, şomaj, etc …;

• Mod CUD INAIL, pentru venituri dintr-un accident;

• plăţi efectuate sau incasate în urma separării / divorţ (încasări, hotărâri judecătoreşti);

• dovezii privind veniturile din strainantate: fişele de salariu lunar, pensiile obţinute în străinătate;

• venituri incasate ca urmare a unui faliment; pentru burse de studiu;

• certificate de venituri din proprietate (de exemplu: acţiuni);

• certificatele de venituri ocazionale din munca autonoma, drepturi de autor, joint-venture sau alte venituri.

• documente care atesta proprietatea sau inchirierea unor terenuri sau imobiluri.

Declarația poate fi depusă de către un membru al familiei (declarație „disgiunta”) sau de către amândoi (declarație „congiunta”). Modalitatea în care declarația este depusă depinde de beneficiile pe care familia le poate trage în urma acesteia.

Principalele avantaje ale modelului 730:

- garanția plății corecte a impozitelor către stat

- recuperarea taxelor plătite în plus, inclusiv în situația în care rezultă în întreținere familia rezidentă în România;

- posibilitatea de eșalona taxele către stat, fără ulterioare plăți penalizatoare

- recuperarea parțială a dobândei pasive plătite în cadrul împrumuturilor pentru casă

- recuperarea parțială a cheltuielilor încadrabile în următoarele categorii: medicale (proteze dentare, ortopedice, acustice; ochelari de vedere, cheltuieli de înmormântare), abonamente pentru mijloacele de transport în comun, frecventarea activităților sportive de către copii, 55% din costurile efective de schimbare a tâmplăriei de izolare termică, aparatura electro-domestică din clasa A, cheltuieli școlare cu excepția cantinei, contractul de închiriere a locuinței.

ATENTIE!

Modelul 730/2012 poate fi prezentat angajatorului sau institutului pensionistic pana pe 30 aprilie sau pana pe 31 mai unui centru CAF sau unui intermediar abilitat. Declaratia elaborata si prospectul de lichidare modelul 730-3, cu indicat toate deducerile sau rambursarile ce vor fi efectuate, le veti primi de la angajator sau institutul pensionistic pana pe 31 mai sau de la centrul CAF pana pe 15 iunie. Ulterior o copie a acestei declaratii va fi transmisa agentiei delle Entrate.

În cazul în care intrăm în categoria celor obligați să depună această declarație, lipsa acesteia poate avea ca și consecință amenzi începând de la 250 de euro și care pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro. Controalele din partea statului se efectuează până la o distanță de cinci ani, în trecut.

Dacă din diferite motive nu reușim să depunem modelul în timpul stabilit de lege, adică până la data de 30 mai a anului în curs, ne rămâne posibilitatea de a depune modelul UNICO, până la data de 30 octombrie a anului în curs. În cazul în care nu suntem obligați să depunem modelele în discuție însă am fi putut recupera anumite sume, acestea nu vor putea fi recuperate ulterior.