drum italia

Alcool şi tutun

Când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, puteţi transporta produse din tutun sau alcool pentru uz personal, dar nu le puteţi comercializa.

Potrivit legislaţiei UE, nu trebuie să dovediţi că bunurile sunt pentru uz personal, dacă transportaţi mai puţin de:

 • 800 de ţigarete
 • 400 de ţigări de foi
 • 200 de trabucuri
 • 1 kg de tutun
 • 10 litri de băuturi spirtoase
 • 20 litri de vin alcoolizat
 • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
 • 110 litri de bere.

Țările UE pot limita numărul de țigări pe care le puteți aduce cu dumneavoastră din alte state membre care nu aplică încă nivelul minim al accizelor. Această limită nu poate fi mai mică de 300 de țigarete. Pentru date exacte, contactați înainte de plecare autoritățile vamale din țara în care urmează să vă deplasați.

Dacă transportaţi tutun sau alcool în cantităţi mai mari decât cele permise, este posibil să vi se ceară:

 • să demonstraţi că sunt pentru uz personal
 • să faceţi dovada că le-aţi achiziţionat (chitanţă sau factură).

În cazul în care cantităţile de tutun sau alcool pe care le transportaţi rămân în limitele permise pentru uz personal, nu va trebui să plătiţi accize în statul membru în care mergeţi.

Reglementările nu se aplică în situaţia călătorilor sub 17 ani, aceştia neavând dreptul de a transporta alcool sau tutun. Când călătoriţi în interiorul Uniunii, nu se aplică conceptul de cumpărături fără taxe (duty-free).

Numerar

Dacă doriţi să călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, având asupra dumneavoastră 10 000 de euro sau mai mult, în numerar, sau echivalentul într-o altă monedă, trebuie să verificaţi pe lângă autorităţile vamale din fiecare ţară pe care o tranzitaţi dacă trebuie să declaraţi suma respectivă.

Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti din UE cu 10 000 de euro sau mai mult, în numerar (sau echivalentul în alte monede),  trebuie să declaraţi suma autorităţilor vamale.

Accize

Dacă intraţi în UE venind dintr-o ţară terţă, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA şi accize, bunuri pentru uz personal în limitele menţionate mai jos. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care veniţi din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA şi accize.

Băuturi alcoolice

 • 1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol. sau 2 litri de vin alcoolizat sau spumos
 • 4 litri de vin
 • 16 litri de bere

Produse din tutun

Limitele variază de la o ţară la alta, dacă veniţi din afara UE. De asemenea, există ţări care aleg să aplice limitele inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia şi România).

Limita superioară Limita inferioară
200 de ţigarete sau
100 de ţigări de foi sau
50 de trabucuri sau
250 g de tutun
40 de ţigarete sau
20 de ţigări de foi sau
10 trabucuri sau
50 g de tutun

Alte produse, inclusiv parfumuri

Pot fi transportate parfumuri în valoare de până la 300 de euro pe călător sau 430 de euro pentru călătorii care folosesc transportul aerian şi maritim. Unele ţări din UE aplică o limită mai scăzută (150 de euro) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Sursa: europa.eu

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna