euro

Guvernul României, prin intermediul Ministerului pentru Românii de Pretudindeni (MRP), explică diasporei ce și cum trebuie să facă pentru a accesa finanțări nerambursabile.

 În acest scop a fost lansat Ghidul Beneficiarului 2018, în conformitate cu modificările aduse, la propunerea instituției, cadrului legislativ care reglementează modalitățile de sprijinire a românilor din afara granițelor, precum și luând în considerare sugestiile primite din partea mediului asociativ românesc.

Noul Ghid de Finanțare poate fi descărcat de AICI.

MRP specifică faptul că noul ghid introduce schimbări importante prin care se simplifică procesul de acordare a finanțărilor nerambursabile și amplifică gradul de accesibilitate la resursele financiare oferite de Guvernul României în beneficiul comunităților românești din afara granițelor.

“Simplu, eficient și mai aproape de români”, a subliniat Victor Ionescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

id mprp.gov .ro

Noutatea majoră a modificărilor legislative o reprezintă introducerea acordării de granturi pentru proiectele și acțiunile derulate în vederea sprijinirii românilor din afara granițelor, cu avans de până la 100% și posibilitatea stabilirii de priorități tematice și geografice, astfel încât să fie dezvoltate politici publice adaptate la problemele specifice ale comunității.

Avansul pentru proiectele aprobate de comisia de evaluare a proiectelor a crescut până la 50% în anul 2018 față de 30%, cât era în anul 2017.

Noile proceduri includ consiliere personalizată, vor reduce perioada de evaluare a proiectelor și prevăd forme de finanțare succesivă.

Totodată, în vederea celebrării Centenarului Marii Uniri, MRP a creat un pilon de finanțare destinat în exclusivitate proiectelor dedicate acestui istoric eveniment, intitulat „Centenarul 2018”. Sunt șase in total programele de finanțare pentru care pot fi aplicate proiecte în acest an: Cultură, Mass-media, Educație, Spiritualitate și tradiție, Societatea civilă și Centenarul.

Ghidul va fi corelat cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, aflată în dezbatere parlamentară, care va face posibilă prezența de observatori externi, inclusiv cea a membrilor comunităților românești, în cadrul comisiilor de evaluare a proiectelor depuse la MRP.

De asemenea, s-a introdus posibilitatea de a transmite documentația necesară online, cu semnătură electornică. Acest lucru va permite realizarea unor economii semnificative din partea solicitanților, trimiterea facilă a documentelor, precum și realizarea mai rapidă a procedurii de decontare.

În spiritul consolidării relației de parteneriat, MRP anunță că sesiunea de finanțare este deschisă pe tot parcursul anului 2018 și invită românii de pe toate meridianele lumii să depună proiecte de finanțare la minister.

Cererea de finanțare de completat în vederea aplicării protectelor este anexată ghidului sau o puteți descărca de AICI.

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna