trasferimento

Recent a fost adusă în atenția senatorilor o pronere legislativă potrivit căreia părinții plecați la muncă peste hotare și-ar putea vizita copiii rămași în țară pe banii statului.

Este vorba despre propunerea legislativă inițiată de senatorul PNL Hărău Eleonora-Carmen pentru completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

 

Conform datelor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în România sunt peste 97.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare. Dintre aceștia aproape 20.000 au ambii părinți plecați., iar alți peste 13.000 au părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate. Statisticile oficiale nu reușesc , însă, să surprindă adevărata dimensiune a fenomenului. 

În expunerea de motive a propunerii legislative este subliniat faptul că “plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și calitatea comunicării”, atât cu proprii părinți cât și cu persoanele din jur. În plus, acestor copii le lipsește “un proces de pregătire pentru viața independentă și de dezvoltare a abilităților de autogestionare, management al resurselor și practicare a unui mod sănătos de viață”, îngrijitorii deseori neputând corespunde necesităților lor.

Pentru a elimina cel puțin o parte dintre problemele cu care se confruntă acești copii, propunerea legislativă prevede decontarea, în anumite condiții, a cheltuielor legate de transportul părinților în țară. Mai exact, statul ar deconta, trimestrial, transportul dus-întors al unui părinte, din localitatea în care lucrează până în localitatea de domiciliu din România, în limita maximă de jumătate din valoarea salariului minim brut din anul de referință. În condițiile în care valoarea salariului minim în 2018 este de 1.900 de lei, suma maximă care ar putea fi decontată, dacă s-ar aplica măsura în acest an, ar fi de 950 de lei. Decontarea cheltuielilor ar trebui făcută în maximum trei zile calendaristice de la depunerea dovezilor de plată a transportului, direct către solicitant sau către un împuternicit, în baza unei procuri.

Sumele necesare ar fi plătite de la bugetul de stat prin bugetele unităților administrativ-teritoriale de domiciliu. Un studiu realizat de către inițiatoarea proiectului de lege subliniază că, în perioada 2006-2015, românii plecați la muncă peste hotare au adus în România o sumă de bani aproape de valoarea totală a investițiilor străine. “Dacă investitorilor străini le asigurăm tot felul de facilități, consider că putem să îi sprijinim și pe părinții plecați la muncă în străinătate să își vadă copiii, trimestrial, rezolvând în primul rând problemele afective ale copiilor și implicit ale viitorului societății noastre”, susține senatorul PNL în expunerea de motive.

Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna