referendumul pentru familie 2018 31097100

Pe 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc referendumul de modificare a Constituției României. Mai exact, vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie”.

 

În zilele de vineri, 05.10.2018 și luni, 08.10.2018, în vederea organizării referendumului din datele de 6/7 octombrie, în conformitate cu prevederile legale, Consulatul General al României la Torino NU va lucra cu publicul.

Referendumul pentru familie 2018 are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, fiind prima inițiativă cetățenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989.

Pentru a fi valabil, la un referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, însă, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

În funcție de rezultat, efectele care pot să se producă sunt fie menținerea prevederii din Constituție referitoare la familie așa cum este, fie modificarea acesteia.

Ce se votează

Românii vor putea vota cu privire la introducerea (și) în Constituție a posibilității căsătoriei doar între bărbat și femeie.

Forma actuală a articolului 48 alin.(1) din Constituţie : ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin.(1) din Constituţie va avea următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

IMPORTANT: Practic, nici în prezent nu este permisă căsătoria între persoane de același sex, efectele și limitele care ar fi prevăzute în Constituție existând deja în virtutea Codului Civil. Mai exact, Codul Civil prevede în cadrul articolului 258 următoarele: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor (...) În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie".

Așadar, statul cheltuie 163,712 milioane de lei pentru un referendum care nu schimbă nimic. Singura diferență stă in faptul că modificarea Constituției este mult mai grea decât cea a Codului Civil.

Cum se votează

Întrebarea supusă referendumului, la care alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU” este următoarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.

Cine poate vota

Toți cetățenii români care au împlinit 18 ani (inclusiv în ziua referendumului) vor putea vota, cu excepția debililor sau a alienaților mentali puși sub interdicție, precum și a celor condamnați la pierderea drepturilor electorale

Când se votează

Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018. Se va putea vota între orele 7.00 – 21.00.

Unde se votează

În Regiunile Piemonte, Liguria și Valle D'Aosta vor fi organizate 12 secţii de votare, după cum urmează:

- Torino 1 - Consulatul General al României, Via Ancona nr. 7, 10152 Torino

- Torino 2 - Consulatul General al României, Via Ancona nr. 7, 10152 Torino​

- Aosta -Viale Europa nr. 5

- Alessandria - Via Feruccio Parri nr. 15- Zona Cristo

- Asti - Palazzo Ottolenghi, Corso Alfieri nr. 350, Asti

- Novara - Via Perazzi nr. 5/D, parter, Quartiere San Martino 

- Verbania - Centro sociale Via Renco nr. 36, 28923 Verbania 

- Cuneo - Via Carlo Sigismondo Leutrum nr. 7, 12100 Cuneo 

- Genova - Via Casaregis 50/15, 16129 Genova

- Sanremo - Corso Cavallotti 59, Sala degli Specchi Sanremo

- La Spezia - Centro Civico Nord, Largo Vivaldi, 19122 La Spezia, Fossitermi

- Vercelli -Sala Sport Scuola Rodari Via Borsi, 13100 Vercelli 

De ce acte e nevoie pentru a vota

Actele pe baza cărora se poate vota (sub rezerva unor eventuale clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central): pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.

Atenție! Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar cu ultimele trei tipuri de documente menționate în lista anterioară (cele trei tipuri de pașaport).

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna