1 2678

Potrivit informațiilor publicate pe website-ul PE, alegerile europene vor avea loc în perioada cuprinsă între 23 și 26 mai 2019 (joi - duminică). Au fost stabilite mai multe zile pentru exercitarea dreptului la vot al cetățenilor europeni, deoarece fiecare stat membru UE are propriile reguli, formale sau informale, în alegerea zilei potrivite pentru alegeri. Spre exemplu, în Olanda, ziua obișnuită pentru alegerile naționale este miercuri, iar pentru cele europene, joi. Totuși, cele mai multe state europene organizează alegeri în ziua de duminică.

 

Acest lucru se va întâmpla și în Italia, și în România, unde se va vota duminică 26 mai.

De subliniat că și românii care locuiesc în alte state membre UE pot vota la alegerile europarlamentare. Mai mult, aceștia pot alege dacă să voteze pentru un europarlamentar din propria țară sau pentru unul din țara unde are reședința. Românii din Italia care doresc să-și exercite dreptul de vot pentru alegerile europarlamentare italiene, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare ale primăriei orașului în care locuiesc până pe 26 februarie 2019 - dacă nu sunt deja înscriși.

În cadrul acestor alegeri va fi folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Alegerile europarlamentare au loc la fiecare cinci ani, iar în cadrul acestora, cetățenii din țările membre UE votează pentru a stabili structura Parlamentului European. Alegerile europarlamentare sunt foarte importante deoarece prin intermediul celor aleși pentru a activa în PE, cetățenii din toate țările UE stabilesc modul în care uniunea va gestiona situații din domeniul locurilor de muncă, afacerilor, securității, migrației, schimbărilor climatice etc.

În momentul de față, Parlamentul European are 751 de membri, aceștia reprezentând peste 510 de milioane de cetățeni din cele 28 de state membre UE. În perioada cuprinsă între 2019 și 2024, Parlamentul European va avea doar 705 locuri, dată fiind ieșirea Marii Britanii din structurile europene.

Repartizarea pe țări a locurilor din PE este stabilită prin tratatele europene și ține seama de numărul de locuitori din fiecare țară în parte. Spre exemplu, Germania are cei mai mulți deputați (96), iar Malta, Cipru și Luxemburg cei mai puțini reprezentanți (6).

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna