1 2678

În data de 26 mai 2019 vor avea loc alegerile europarlamentare. Alegerile europarlamentare au loc la fiecare cinci ani, iar în cadrul acestora, cetățenii din țările membre UE votează pentru a stabili structura Parlamentului European. Alegerile europarlamentare sunt foarte importante deoarece prin intermediul celor aleși pentru a activa în PE, cetățenii din toate țările UE stabilesc modul în care uniunea va gestiona situații din domeniul locurilor de muncă, afacerilor, securității, migrației, schimbărilor climatice etc.

 

În aceeași zi, 26 mai, va avea loc și Referendumul pentru Justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum:

1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Votarea va începe la ora 7.00 (ora locală) și se va desfășura până la ora 21.00 (ora locală), când secția de votare se va închide. Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se vor afla în ininta secției de votare vor putea să își exercite dreptul de vot.

Votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă! Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis!

Asigurați-vă că dețineți un act de identitate românesc valabil în ziua votării!

Actele pe baza cărora se va putea vota sunt:

 paşaportul diplomatic

 paşaportul diplomatic electronic

 paşaportul de serviciu

 paşaportul de serviciu electronic

 paşaportul simplu

 paşaportul simplu electronic

 paşaportul simplu temporar

 cartea de identitate

 cartea de identitate provizorie

 cartea electronică de identitate

 buletinul de identitate

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie! Nu se utilizează cărțile de alegător!

ATENȚIE! Cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale Italiei pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din Italia în ale căruia liste electorale este înscris!

Cine poate vota la secțiile organizate în străinătate?

  • Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate și care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
  • Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin - domiciliați, rezidenți sau turiști.
  • Cetățenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

sectii votare

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna