1 2678

Alegerile se desfășoară pe 26 mai, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. 

Puteți vota la oricare dintre secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral. Dacă în ziua respectivă sunteți turist, puteți vota la orice secție.

 

Dacă un cetățean este înscris în listele electorale ale altui stat membru EU poate vota pentru România după ce dă o declarație conform căreia nu a mai votat pentru reprezentanții țării în ale cărei liste este înscris.

SKM C45819051411351

Fiecare alegător poate vota o singură dată, pentru reprezentanții unei singure țări!

Iată pașii de urmat în ziua votării:

 • Veţi prezenta actul de identitate (pașaport/carte de identite/buletin românesc valabil) operatorului de calculator al secției de votare. 
 • După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral.
 • Aveți opțiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. Dacă nu doriți să votați la referendum, membrii biroului electoral al secției de votare vor trage o linie în dreptul spațiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente.
 • După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală suplimentară veși primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare și 2 pentru referendum
 • Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
 • Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
 • Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opțiunii de la referendum
 • Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri și referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
 • Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat
 • Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votați doar la referendum sau la europarlamentare.

Câte urne se folosesc?

 • Pe 26 mai se vor folosi trei urne staționare:
  – una pentru alegerile europarlamentare
  – câte una pentru fiecare întrebare de la referendum

Alegătorul poate reveni la secție dacă a votat doar pentru un scrutin

Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă. Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toți alegătorii resortisanți (cu cetățenia română) cu privire la această opțiune. Prezenta va fi înregistrată în SIMPV diferit pentru fiecare din cele 2 opțiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite. Alegătorii comunitari (cu altă cetățenie decât cea română) nu pot vota la referendum.

Alegătorii primesc un buletin pentru europarlamentare și 2 pentru referendum. Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, neavând posibilitatea să refuze unul. Este interzisă părăsirea secției de votare cu buletinul de vot.

Un alegător care a votat doar pentru o opțiune (referendum sau europarlamentare) se poate întoarce în aceeași secție de votare, pentru a vota pentru celalaltă sau în altă secție, dacă nu mai este în localitatea unde este înregistrat.

61052462 2274772012599647 1732334402681176064 n

60504112 2277141512362697 8219541366921756672 n

lista sectiilor

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna