Alegeri prezidentiale pe 10 si 24 noiembrie propunere AEP

Ziua aleasă la nivel național pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale este de 10 noiembrie, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50%+1 din voturi, un al doilea scrutin se va organiza pe 24 noiembrie. Însă, potrivit unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota începând cu vineri, 8 noiembrie și respectiv vineri 22 noiembrie, în cazul celui de-al doilea scrutin având astfel la dispoziție 3 zile pentru a-și exprima dreptul de vot.

 

Votul se va putea desfășura până cel mult la ora 23:59 în ziua închiderii secției de votare, atât în țară cât și în afară, în cazurile prevăute în Legea 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, promulgată de președinte pe 23 iulie.

„Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot.”

În plus, românii care locuiesc în străinătate vor putea să aleagă să voteze și prin corespondență. Conform legislației, pentru a vota prin corespondență, cei din diaspora trebuie să se înregistreze, până pe 11 septembrie 2019, la ora 23:59, pe portalul destinat votului în străinătate al Autorității Electorale Permanente (AEP): www.votstrainatate.ro.

În formularul online, alegătorii trebuie să își înregistreze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reședință și trebuie să anexeze formularului copiile scanate sau fotografiile actului de identitate și ale documentului care dovedește dreptul de ședere, document eliberat de autoritățile străine.

După înregistrarea în registrul electoral, alegătorii vor primi de la autorități, prin intermediul Poștei Române, următoarele documente necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență:

 • două plicuri exterioare (marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin) prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia; acestea vor conține câte un plic interior și câte un certificat de alegător;
 • plicurile interioare vor fi, și ele, prevăzute cu elemente de siguranță pentru sigilare. Aceste plicuri interioare vor conține câte un autocolant cu mențiunea „Votat”, fiecare dintre autocolante fiind marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două certificate de alegător, câte unul pentru fiecare tur de scrutin al alegerilor prezidențiale;
 • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, precum termenul în care documentele trebuie depuse în cutia poștală sau la oficiul poștal, astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral în termenul prevăzut de lege;
 • două buletine de vot, câte unul pentru fiecare tur de scrutin;
 • autocolante cu adresa biroului electoral din țară, pe care alegătorul să le aplice pe plicurile exterioare.

Tot pe plicurile exterioare se vor găsi imprimate numele și prenumele alegătorului, adresa de corespondență a acestuia, precum și un cod de bare, menit să asigure identificarea unică a alegătorului.

Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență vor fi transmise de către Poșta Română, cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.

Există și anumite obligații pentru cei care optează pentru votarea prin corespondență. Una dintre aceste obligații este respectarea caracterului secret al votului, întrucât este interzisă divulgarea opțiunii de vot. Totodată, mai este interzis și ca alegătorii să voteze prin corespondență în numele sau în locul altui alegător.

De asemenea, cei care votează prin corespondență figurează că și-au exercitat dreptul de vot, prin urmare nu mai pot vota în respectivul scrutin pentru care s-au înregistrat și în cadrul secției de votare.

Pentru a vă înregistra ca alegător prin corespondență și a solicita transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa dumneavoastră de corespondență trebuie să parcurgeți următorii pași:

*Câmpurile obligatorii sunt marcate cu chenar roșu

 1. Accesați paginavotstrainatate.ro
 2. Apăsați butonul „Vreau să votez prin CORESPONDENȚĂ
 3. Completați câmpurile: CNP, nume și codul CAPTCHA și apăsați butonul „Validare”. Dacă datele completate sunt corecte, se vor activa celelalte câmpuri.
 4. Completați prenumele.
 5. Introduceți adresa la care doriți să primiți documentele de vot prin completarea câmpurilor țară, localitate, subdiviziune teritorială, stradă, cod poștal, număr imobil, număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa de livrare.

- țara se va selecta din nomenclatorul oferit apăsând click pe numele țării. Denumirea țărilor este oferită în limba engleză.

- pentru completarea localității recomandăm alegerea din nomenclatorul oferit. Denumirea localității este oferită în limba țării respective. În cazul în care nomenclatorul nu conține localitatea dorită, este permisă introducerea manuală a localității.

- pentru subdiviziunea teritorială vă rugăm să completați denumirea Zonei/regiunii/prefecturii/județului/landului/statului/insulei din care face parte localitatea

- câmpurile număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa de livrare sunt opționale și se completează doar dacă este cazul.

 1. Completați adresa de e-mail pe care urmează să primiți mail-ul de confirmare și notificările legate de cererea dumneavoastră.

- dacă adresa de e-mail nu este confirmată, cererea dumneavoastră nu poate fi înregistrată

 1. Pentru facilitarea comunicării între dumneavoastră și Autoritatea Electorală Permanentă vă rugăm să introduceți numărul de telefon, respectând formatul internațional (de exemplu: +39 7********)
 2. Documentele pentru votul prin corespondență vor fi transmise, în plic, către dumneavoastră, gratuit, prin poștă. Plicul va conține și instrucțiuni de completare și transmitere a votului. Pentru returnarea documentelor de vot aveți la dispoziție două opțiuni.

- prin selectarea primei opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență în țară” veți transmite plicul înapoi în țară, prin poștă, fără costuri suplimentare.

- prin selectarea celei de-a doua opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență la misiunea diplomatică” veți transmite plicul, personal sau prin poștă, către misiunea diplomatică din țara în care vă aflați, pe cheltuiala dumneavoastră.

 1. Atașați copia scanată sau fotografia documentului de ședere în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Vă rugăm să vă asigurați că imaginea este clară și cuprinde toate informațiile de identificare. Documentele care atestă reședința în Italia sunt următoarele: 1. carte de identitate pentru cetăţenii străini 2. atestat de şedere/de înscriere în registrul populaţiei 3. certificat de rezidenţă emis de primăria locală 4. certificat privind componenţa familiei - dacă pe acesta este înscrisă reşedinţa titularilor 5. certificat cumulativ privind reşedinţa şi alte drepturi 6. permis de şedere.
 2. Atașați copia scanată sau fotografia actului de identitate în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Vă rugăm să vă asigurați că imaginea este clară și cuprinde toate informațiile de identificare.

     11.După completarea tuturor câmpurilor se apasă butonul „Trimite cerere”.

- Dacă există câmpuri care nu au fost completate corect, acestea vor fi marcate cu roșu

- Dacă toate câmpurile au fost completate corect, pe ecran va fi afișat un ecran de confirmare „Cererea dumneavoastră a fost salvată în baza de date”

 1. În cel mai scurt timp veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Vă rugăm să verificați inclusiv folderul de„Spam”. Link-ul de validare este valabil 24 de ore și poate fi folosit o singură dată.

După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată. Autoritatea Electorală Permanentă va verifica informațiile transmise de dumneavoastră și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim 5 zile.

ATENȚIE !!! În cazul în care folosiți o adresă de e-mail de la providerul Yahoo(@yahoo), există posibilitatea ca e-mailul de confirmare, precum și restul corespondenței să ajungă cu întârziere. În cazul în care se depășește valabilitatea link-ului de 24 de ore, va fi necesară o nouă înregistrare.

După înregistrarea cererii puteți efectua operațiuni de vizualizare, editare sau anulare cu privire la cererea dumneavoastră. Pentru a efectua aceste operațiuni accesați link-ul din pagina principală (votstrainatate.ro), completați câmpurile CNP, e-mail, număr cerere și selectați tipul de acțiune dorită. După completarea codului Captcha și apăsarea butonului „Trimite solicitare” veți primi prin e-mail link-ul care trebuie accesat pentru completarea operațiunii.

Dacă din analiza cererii dumneavoastră rezultă erori, veți primi un e-mail de notificare cu explicații suplimentare. După modificarea cererii conform instrucțiunilor primite din partea Autorității Electorale Permanente, această cerere va fi reanalizată.

După finalizarea analizei, veți primi un e-mail de notificare cu starea finală a cererii dumneavoastră.

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna