Potrivit noii legi, intrate în vigoare din octombrie 2016, minorii români, rezidenți în Italia, pot călători în România, însoțiți de unul dintre părinți, fără să mai fie nevoie de acordul scris al celuilalt părinte.

În urma solicitărilor venite pe adresa redacției Radio Torino International, în legătură cu acest aspect, dar și datorită faptului că se apropie vacanța de Paște, perioadă în care mulți copii călătoresc în România, reamintim condițiile de călătorie în străinătate pentru cetățenii români minori, conform comunicatului remis de Poliția de Frontieră Română.

Așadar, începând din octombrie 2016, conform modifcărilor Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, puteți călători cu minorul fără declarația de acord a celuilat părinte care, din diferite motive, nu îl însoțește pe minor în timpul deplasării. Pentru a călători fără declarația de odinioară, părintele însoțitor trebuie să demonstreze, prin intermediul documentului de călătorie al minorului (pașaport sau carte de identitate), faptul că acesta are domiciliul sau rezidența în Italia. 
 „În urma modificărilor şi completărilor la Legea 248/2005, începând cu data de 06.10.2016, valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei. (...) Totodată, nu mai este necesară declarația celuilalt părinte în cazul minorilor care au domiciliul sau reședința în statul de destinație”, precizează Poliția de Frontieră.

“Declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit, în această țară. (Prin urmare, la întoarcerea în Italia, în cazul în care aceasta este țara de rezidență a copilului, polițiștii români nu mai solicită declarația celuilalt părinte - n.r.)

ATENȚIE! Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului”, se mai arată în comunicatul de presă.

Menționăm, în context, faptul că, în trecut, părintele însoțitor al unui minor trebuia să prezinte polițiștilor de frontieră din România, la întoarcerea în Italia, declarația privind acordul de călătorie al celuilalt părinte.

DETALII DESPRE "Circulația copiilor între România și Italia", AICI: Modificări legislative privind călătoria în străinătate a cetățenilor români minori

 

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna