Mihaela PetricMihaela Petric a castigat bursa FDV de 10.000 de lei cu un proiect inovator in domeniul medicinei, potrivit unui comunicat remis Radio Torino International.

 

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei a oferit, prin intermediul Senatului Stiintific, in cadrul EUROINVENT 2018 - cel mai mare salon de inventii din Europa de Sud-Est desfasurat la Iasi- pentru al trelea an consecutiv, bursa de 10.000 de lei, cercetatoarei Mihaela Petric, pentru un proiect inovator cu caracterinter disciplinar in domeniul medicinei. In esenta, proiectul propune noi compusi care pot fi în viitor candidati pentru noi medicamente anti-cancer.

“Multumim Fundatiei pentru acordarea premiului de excelenta in cadrul evenimentului EUROINVENT 2018. Aceasta bursa este un sprijin esential in dezvoltarea proiectului, facilitand obtinerea materialelor necesare continuarii studiilor in domeniul medicinei, dar si realizarii de noi conexiuni interacademice in tara si strainatate. Proiectul - New aggregation-induced emission phosphorous clathrates as promising sensingsystems for selective detection of volatile organic compounds - propune noi compusi fluorescenti din clasa iminofosforanilor cu capacitatea de a ingloba diferiti solventi organici, inclusiv apa, obtinandu-se astfel compusi de tip clatrat cu proprietati diferite. Iminofosforanii sunt cunoscuti in domeniul medicinei ca agenti citotoxici in diferite tipuri de cancer”, a declarat Mihaela Petric.

Cercetatoarea a explicat ca acest proiect interdisciplinar implica participarea a patru institutii importante de cercetare si invatamant din Europa: Institutul de Chimie Timisoara al Academiei Române (Mihaela Petric si Manuela Crisan), Universitatea din Milano si Institutul de Stiinta si Tehnologie Moleculară din Milano (ElenaCariati, Alessandra Forni, Daniele Marinotto, Stefania Righetto) si Institutul de Fizică Aplicată din Chisinau(Paulina Bourosh, Victor Kravtsov, Lilia Croitor).

"Acesti noi compusi au proprietati fluorescente in stare solida cristalina, dar si in solutie, atat la temperatura camerei, cat si la temperaturi scazute. Proprietatile luminescente si activitatea biologica a acestor compusi pot conduce la dezvoltarea de noi candidati pentru medicamente anti-cancer”, a mai precizat Mihaela Petric.


„Forumul Inventatorilor Romani EUROINVENT" este un eveniment european de elita in domeniul inovarii si cercetarii, singurul din Romania ce se desafsoara cu sprijinul IFIA (International Federation of Inventors'șAssociations) si WIIPA (World Inventions Intellectual Property Associations).