pasaportDin 20 iulie, valabilitatea pașapoartelor simple electronice se dublează, de la 5 la 10 ani, pentru românii care au împlinit 18 ani. Termenul de valabilitate rămâne nemodificat pentru celelalte segmente de vârstă. Astfel, pașaportul este valabil 3 ani pentru persoanele cu vârsta de până la 12 ani, respectiv 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani (conform art. 18 alin 2 din Legea nr.248/2005 - n.r.). 

Prețul unui pașaport simplu electronic este de 59 de Euro, iar al unuia temporar de 20 de Euro. Atenție, pașaportul temporar se eliberează doar în situații excepționale!

PRECIZĂRI IMPORTANTE!
Termenul de eliberare a unui pașaport este de:

- 30 de zile, în cazul paşapoartelor simple electronice, dar, în general, acestea sunt gata în 10 zile lucrătoare pentru cererile depuse în România.

- 90 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate

NOTE:

  1. Copiii au nevoie de paşaport individual!
  2. Paşaportul nu se obţine prin procură (cetăţenii români care doresc să obţină un nou paşaport trebuie să depună cererile personal, atât în ţară, cât şi în străinătate).
  3. La folosirea paşaportului temporar verificaţi condiţiile de călătorie din site-ul M.A.E. - http://www.mae.ro/travel-conditions.
  4. Când într-un paşaport expirat există o viză valabilă pentru Statele Unite, expirarea paşaportului nu are niciun efect asupra valabilităţii vizei.