Crte in sate Andreiasu 3419Copiii din peste 20 de sate din comunele montane ale județului Vrancea vor fi vizitați în această vară de o caravană de promovare a cărții și lecturii care le va duce în dar cărți, povești, dar și vești despre lume și sfaturi despre viață. Asociația "Eu, tu și ei" Focșani derulează în perioada iulie - octombrie proiectul cultural “c@rte în sate.

Ateliere de lectură pentru copiii din satele munților Vrancei” care și-a propus să apropie elevii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere prin organizarea unor ateliere creative, educative şi recreative, care au în centrul lor cartea. Caravana va poposi în satele comunelor Andreiașu, Reghiu, Vintileasca, Spulber și Păulești pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie.

Proiectul cultural c@rteîn sate este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar partenerii județeni sunt Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu”, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune.

despre viață.

Asociația “Eu, tu și ei” Focșani derulează în perioada iulie – octombrie proiectul cultural “c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele munților Vrancei” care și-a propus să apropie elevii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere prin organizarea unor ateliere creative, educative şi recreative, care au în centrul lor cartea.

Caravana va poposi în satele comunelor Andreiașu, Reghiu, Vintileasca, Spulber și Păulești pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie.

“Într-o societate din ce în ce mai debusolată, copiii și tinerii, mai ales cei din mediul rural, au nevoie de modele pozitive pe care să le urmeze. În zonele rurale, mai ales în cele îndepărtate de oraș, nu există, din păcate, servicii publice de natură educativă, culturală pe perioada vacanței de vară, iar copiii sunt adesea excluși din planurile autorităților. Prin aceste ateliere le oferim o oportunitate de învățare chiar la ei în sat. Aducerea unor profesori noi, a unor bibliotecari, scriitori, voluntari din rândul elevilor de liceu va avea un impact benefic asupra copiilor și îi va încuraja să se dezvolte, să își lărgească orizonturile. Atelierele, la care copiii vor avea acces gratuit, sunt o combinație de lectură, joacă, socializare și învățare pe parcursul vacanței de vară, cu continuitate pe parcursul școlii, prin înființarea unor cluburi de lectură în școli”, spune Silvia Nichita, manager al proiectului c@rte în sate.

Copiii din zonele rurale merită mai mult!

Înscrieți aici un copil: https://goo.gl/forms/FWHwtHnl3YibjyaA2

Puteți urmări caravana de lectură c@rte în sate pepagina de Facebook a Asociației Eu, tu și ei. 

De ce este nevoie de c@rte în sate

Potrivit Silviei Nichita, managerul proiectului c@rte în sate, Vrancea este un judet rural și predominant sărac, iar accesul la carte, la evenimente culturale, este dificil pentru majoritatea locuitorilor din mediul rural și mai ales pentru copii și adolescenți.

- Un proiect cultural focalizat pe literație este mai mult decât decât necesar în condițiile în care aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional, potrivit unui recent studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaționale.

- La nivelul județului Vrancea există o tendință dramatică de scădere a ratei de succes în învățământ (51,9%) fapt care pune în evidență o adâncire a disparităților dintre grupurile relativ favorizate și cele defavorizate în domeniul educațional. Scăderea cea mai mare se înregistrează în învățământul gimnazial, unde rata de cuprindere în școală a scăzut cu 10%.

- Accesul la biblioteci publice în mediul rural este dificil. În cele 69 de localități vrâncene rurale există doar 34 de biblioteci publice, între care doar una, în satul Șerbești, fondată de familia Doina și Michael Stratton, este o inițiativă privată.

- Judeţul Vrancea se remarcă prin ponderea cea mai ridicată a populaţiei rurale din Regiunea de Sud-Est a României (63,8%) ca și prin cea mai ridicată rată de abandonului scolar. La sfârșitul semestrului I al anului școlar care tocmai s-a încheiat, 363 de elevi s-au aflat în situația de abandon școlar, dintre care 43 de elevi din mediul urban, iar 320 din mediul rural. Într-o analiză pe tema abandonului, Inspectoratul Școlar admitea că “școala a ajuns să fie abandonată, înainte de toate, pentru că nu e percepută ca valoare în sine”.

- La data recensământului din 2011 în județul Vrancea existau 22 de sate (6,6% din total) cu mai puțin de 100 de locuitori și 32 de sate (9,7% din total) cu o populație între 100 și 200 de locuitori. Izolarea ridică probleme deosebite pentru asigurarea infrastructurii necesare de către autoritățile locale și a accesului la servicii publice pentru populația acestor sate. Din acest punct de vedere, deosebit de dezavantajate sunt comunele montane, respectiv 15% din totalul comunelor din județ.

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna