27267124 1616843018392553 1647547768 o

Peste 50 de români s-au adunat, sâmbătă 20 ianuarie, în fața  Consulatului General din orașul Torino pentru a-și manifesta nemulțumirea față de situația politică și economică din țară, în semn de solidaritate cu protestatarii din Piața Universității.

 Au cântat cu speranță imnul României, țara din care au fost obligați să plece în căutarea unui trai mai bun. A fost un protest pașnic, însă pancartele urlau dezamăgirea oamenilor, dar și speranța într-o Românie altfel: “Torino spune NU corupției”, “În democrație hoții stau la pușcărie”, “Vrem sistem de sănătate, nu dosare curățate”.

Inițiativa protestului a fost a lui Iulian I., un român din Alba, oraș aflat la circa 70 de km de Torino. “Consulatul din Torino este instituția românească cea mai apropiată de orașul în care locuiesc. Nu puteam să cer autorizație pentru un alt loc. Nu este un efort acela de a veni până aici. În România sunt oameni care au făcut 450 km pe jos.  În Torino sunt 60 de mii de români care nu au coborât niște scări ca să vină aici în seara aceasta.”, a subliniat tânărul în vârstă de 32 de ani.

“Sunt de 10 ani în Italia. Când văd că aici, chiar dacă nu e o țară perfectă, lucruri simple, mărunte funcționează, precum și în alte țări din Europa, și la noi nu…atunci îmi dau seama că avem nevoie de o schimbare drastică. Fiecare român în parte, care crede în România și în viitorul ei, trebuie să iasă în stradă. Cine crede că merităm o viață mai bună, visată de zeci de ani, ceva mai bun decât un guvern de infractori, trebuie să participe la aceste manifestații.”, a mai adăugat Iulian. "Am părinții în România și un frate. În fiecare an merg cel puțin o dată acasă și de fiecare dată îmi pun mâinile în cap. Aș vrea să mă pot vedea în viitor acasă, dar stilul de viață de acolo nu mă lasă acum să îmi doresc să mă întorc.", a conclus organizatorul.

Printre participanài s-a numărat și Elisa P., o tânără italiancă venită pentru a-și susține iubitul român și motivată de curajul și ambiția poporului român: “Mă bucur că sunt aici, alături de voi! În Italia lumea nu iese în stradă nici măcar pentru ceva gratis, din păcate. Aveți posibilitatea de a crește mult în Europa, trebuie să luptați.”

Mulți dintre cei prezenți în stradă și –au exprimat dorința ca toți românii să fi înțeles importanța alegerilor parlamentare și să se prezinte la vot în număr cât mai mare data viitoare pentru a evita astfel de situații.

Ultimele alegeri parlamentare au fost câștigate de PSD cu o rată record de absenteism, 60,5%. Peste 70% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani au absentat, la fel ca 66% dintre tinerii cu vârsta între 25 - 34 de ani, potrivit datelor IRES. În ceea ce privește diaspora, doar 106.038 de alegători s-au prezentat la vot. Mandatele pentru diaspora au fost adjudecate de PNL, USR și PMP. 

26909963 1616842281725960 1818068138 o