vaccinare copiiȘcolile de stat, creșele și grădinițele din Italia sunt obligate, începând de astăzi (12 martie 2018), să ceară dovada administrării vaccinurilor în cazul tuturor copiilor, potrivit proiectului de lege privind imunizarea obligatorie.

În prezent, în Italia, între 20 și 30 de mii de copii nu au fost imunizați. Minorii cu vârste între 0 și 16 ani, nevaccinaţi, nu vor mai putea intra in colectivitate, în unităţile de învăţământ de stat. 

Ce urmează?
Potrivit legii, începând din 12 martie 2018, reprezentanții instituțiilor de învățământ au obligația de a semnala centrelor ASL - Aziende Sanitarie Locali (Unităţilor Sanitare Locale - n.r.) cazurile copiilor care nu dețin dovada vaccinării obligatorii.

Ulterior, ASL va convoca părinții pentru o primă discuție în cadrul căreia vor primi și un ultimatum în vederea administrării dozelor de vaccin obligatorii. În cazul unui nou refuz, părinții nu iși vor putea trimite copiii la grădiniță sau școală.Totodată, părintele care refuză vaccinarea riscă amenzi între 100 și 500 de euro, sumă stabilită în funcție de numărul de vaccinuri omise.