elvetia1 1401179817

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii elveţiene nu se va mai face în limita unor cote, de la 1 iunie. Astfel, restricţiile impuse românilor încă de la 1 iunie 2009 vor fi ridicate.

"Ministerul Afacerilor Externe salută ridicarea restricţiilor impuse cetăţenilor români pe piaţa muncii din Confederaţia Elveţiană începând cu data de 1 iunie. Măsura adoptată de autoritățile federale elveţiene confirmă calitatea relaţiei bilaterale şi reprezintă, totodată, un factor favorizant în consolidarea cooperării politice şi economice dintre cele două state", au afimat reprezentanţii MAE într-un comunicat de presă de miercuri.

Potrivit sursei citate, accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii elveţiene se face, începând de la 1 iunie 2009, în limita unor cote stabilite pe o perioadă de şapte ani, în conformitate cu Acordul dintre Elveţia şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor, ce a fost extins pentru România la 1 iunie 2009. Concret, perioada de restricţii se va încheia pe 31 mai.

Totuşi, în comunicatul amintit, MAE subliniază că, "dacă fluxul de lucrători români va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, Guvernul elveţian va putea activa o clauză de salvgardare valabilă până la 31 mai 2019". 

Informaţii privind accesul pe piaţa forţei de muncă elveţiene, precum şi informaţii referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale pot fi consultate pe site-ul Ambasadei României la Berna.

Aggiungi commento


Codice di sicurezza
Aggiorna